Mézes-fahéjas almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 3 ek cukor
  • 3 ek tejföl
  • 2-3 ek hideg víz
  • csipet só
  • 0,5 csomag sütőpor

A töltelékhez

  • 80 dkg hámozott, darabokra vágott alma
  • 1 citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek méz
  • 1 cs főzős, vaníliás pudingpor
  • 3 ek sűrű sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 1 ek baracklekvár

Elkészítése:

A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Az almát apróbb kockákra vágjuk, feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a reszelt héját és az őrölt fahéjat.

Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és a lekvárt.

A tortaformát kibéleljük sütőzsírpapírral, a tészta kétharmadát kinyújtjuk és úgy helyezzük bele a formába, hogy a forma tetejéig érjen a tészta.

Beleöntjük a kihűlt almát és a tetejét befedjük a maradék tésztával, ízlés szerint díszíthetjük.

Hézagosan fedjük be, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.

190 fokra melegített sütőben 40 percig sütöttem, a sütés félidejében a tetejét letakartam alufóliával.

A megsült torta tetejét még forrón lekvárral lekenjük. A formában hűtjük ki, ha kihűlt, levehetjük a kapcsos részt.