Jókai bableves kuktában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg szárazbab
  • 0,5 kg füstölt nyúlja
  • 3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • 1 ek rizsliszt
  • kókuszzsír

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

Másnap megpucoljuk a zöldséget, és az áztatólétől leszűrt babbal együtt a kuktába tesszük.

Hozzáadjuk a darabokra vágott füstölt húst is, pár gerezd fokhagymát, babérlevelet is és felöntjük annyi vízzel, hogy a kukta kb a háromnegyedéig legyen.

Rátesszük a fedelét, lezárjuk, és feltesszük főni, ha elkezd sípolni takarék lángra levesszük.

Kb 1 óra alatt fő meg, ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy a teteje nyitható legyen, majd kevés kókuszzsíron a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a rizslisztet a pirospaprikát és berántjuk a levest.

Én nem szoktam előre sózni, mert nem mindig kiszámítható hogy a hús mennyire sós. Megkóstolom, ha szükséges sózom.