Darás, meggyes rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 175 g tejföl
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 3 dl búzadara
  • 175 g tejföl
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 üveg magozott meggy

Elkészítése:

Töltelék:

A darát a tejföllel elkeverjük, a tojássárgáját cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük, majd az összes hozzávalót óvatosan összekeverjük és végül a kinyújtott tésztán egyenletesen eloszlatjuk.

Tészta:

Az élesztőt langyos tej egy részében felfuttatjuk, a liszt közepébe tesszük a megkelt élesztőt. A maradék langyos tejbe keverjük a cukrot, a sót, 1 csapott evőkanál zsírt és a felvert tojásokat, majd összeverjük.

A megmaradt langyos tejjel, tejföllel simára dagasztjuk, gyengébbre,mint más kelttésztákat. Mikor már szép hólyagos a tészta, lisztezett deszkára öntjük, 2 cipót formázunk, tetejüket langyos zsírral megkenjük és 35-40 percig pihentetjük meleg helyen, egy műanyag tállal letakarva.

Egy abroszt liszttel megszórunk és a tésztát olvasztott zsírral lespriccelve, alányúlva és amilyen vékonyra tudjuk kinyújtjuk.

Tejföllel elszórtan meglocsoljuk, ezután rátesszük a tölteléket, megszórjuk a lecsepegtetett meggyel. A felcsavarása két oldalról, az abrosz segítségével történik.

Egy-egy rudat ketté vágunk és úgy tesszük a tepsibe. A végét összecsípjük, hogy ki ne folyjon a töltelék. Így lett 4 rúd darás rétesünk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe téve langyos zsírral megkenjük és minimum fél órát pihentetjük, végül 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve fogyasztjuk.