Cukkinis burgonya gratin

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vörös hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb 20 dkg cukkini
  • 60 dkg krumpli
  • 1+1 ek olaj
  • 1 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 kanál görög joghurt
  • kb 6-8 dkg reszelt trappista sajt
  • 2-3 dkg parmezán
  • 2-3 körte alakú paradicsom
  • néhány szál kakukkfű, petrezselyem
  • 1 evőkanál zabpehely

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk.

A cukkinik szárvégeit levágjuk, a krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

1 ek olajat felforrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát.

Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek. olajjal,hintünk rá zabpelyhet. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikát.

A tetejére néhány karika paradicsomot. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, kis kakukkfűvel, kevés sajtkeverékkel (az összes sajt felével), sózzuk és borsozzuk.

Elkeverjük a tejszínben, a joghurtban a tojásokat, picit megsózzuk és megöntözzük vele a cukkinis krumplikat, majd a forró sütőben 25 percig sütjük.

Én egy kicsit kb 15 percig lefedtem alufóliával.

Tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, egy kis zabpehellyel és további 20 percig, enyhe pirulásig, sütjük.Tálalás előtt 5 percig pihentetjük , majd tálaljuk. Jó étvágyat!

Tipp:

Saját ötlet alapján készült, egy energiaszegényebb rakott krumpli változat, vegetáriánusoknak főétel. Köretnek is finom.