Húsgombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertés comb
  • 1 db tojás
  • 1 ek zabpehyely
  • 20 dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • fél kisebb zellergumó
  • fél karalábé
  • zöld lestyán, petrezselyemzöld, zeller zöld
  • 2 db nagy nap érlelte paradicsom
  • 1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
  • fél tv paprika
  • 1 hagyma
  • 1 nagy fehér csiperke gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só,bors,kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, mokkáskanál fűszerpaprika, 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.

Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.

Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.

Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.

Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.

Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zeller zöldet és lestyánt, majd ezt is belerakjuk.

Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk. Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk.

Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót, kb. öt perc múlva a lángot lezárjuk. Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Természetesen a zabpehely helyett rizs is használható.