Karalábé krémleves kakukkfüves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
6 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Krémleveshez:

  • 1 nagy karalábé (vagy 2 kisebb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 1 csokor kapor
  • 1-1,5 dl főzőtejszín
  • őrölt fehérbors
  • 2 tk ételízesítő
  • 1 ek olaj
  • 1/2 ek vaj
  • kb 5 dl víz

Húsgombóchoz:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
  • őrölt bors
  • 1,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel és főzzük puhára.

Amikor a karalábé puhára főt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra.

Ezután adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és gyúrjuk alaposan össze, majd formázzunk a húsos masszából diónyi gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat és szép lassan süssük aranybarnára (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön minden oldala).

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.