Csokoládés kávészelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg xilit vagy eritrit
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só

Csokikrémhez:

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj vagy margarin

Kávékrémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 13 dkg xilit vagy eritrit
  • 10 dkg por xilit vagy eritrit
  • 20 dkg vaj
  • 1,5 dl lefőzött kávé
  • 1 ek liszt

Sziruphoz:

  • 1,5 dl lefőzött kávé
  • 5 dkg xilit vagy eritrit

Elkészítése:

Piskóta:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 35*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket az édesítőszerrel és a sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgákat, óvatosan elkeverjük, majd az olajat és az átszitált lisztet fakanállal lassan, óvatosan beleforgatjuk.

A masszát a tepsibe simítjuk egyenletesen és kb 15 percig sütjük.

Ha megsült langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a papírt, majd függőlegesen 3 egyenlő csíkra vágjuk.

Csokikrém:

A tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a csokit meg a vajat és addig keverjük, amíg elolvadnak, majd teljesen kihűtjük.

Kávékrém:

A sárgákat elkeverjük 8 dkg édesítőszerrel, majd gőz felett addig főzzük, amíg már nem tudjuk az ujjunkat benne tartani (ez kb 60-70 fok). Ekkor levesszük a tűzről, hideg vízbe állítjuk az edényt és robotgéppel kihűlésig habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a vajt és 10 dkg por xilitet és jól kihabosítjuk.

A lefőtt kávéhoz adjuk a maradék 5 dkg édesítőszert és a lisztet, csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ha kihűlt, akkor robotgép segítségével a vajas krémhez adjuk és jól elkeverjük.

Összeállítás:

A sziruphoz a kávéban elkeverjük az édesítőszert és feloldjuk benne.

Az alsó lapot nem locsoljuk meg a sziruppal, rákenjük a csokikrém harmadát és a kávékrém harmadát. Ráhelyezzük a második lapot, ezt meglocsoljuk kávésziruppal, majd megkenjük a kétféle krémmel. Erre jön a 3. lap, ezt is sziruppal locsoljuk, majd jöhetnek a krémek. A maradék krémekkel ízlés szerint díszítjük, majd hűvös helyre tesszük dermedni.

Nagyon finom és nagyon laktató!