Mogyorókrémes csavart csigák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag (42 g-os) élesztő
  • 6 tojássárgája
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 doboz mogyorókrém (400 g-os)

Kenéshez:

  • 1-2 tojásfehérje

Elkészítése: A tésztához a tejben felfuttatom az élesztő 1 evőkanál cukorral.

A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával. A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam).

Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet. Beleteszem a cukros tojássárgákat és kicsit elkeverem a liszttel. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem dagasztani.

Az olajat a legvégén adom hozzá, amivel teljesen bedagasztom a tésztát.

Az alját és a tetejét vékonyan megszórom liszttel, konyharuhával letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem. A szépen megkelt tésztát kiborítom a deszkára és akkorára nyújtom, amekkora a nyújtódeszkám.

A tészta felét megkenem a mogyorókrémmel. Ha nagyon kemény és nem lehet szépen kenni, akkor a még bontatlan dobozt forró vízbe állítom 10-15 percre. Ettől teljesen folyós lesz és könnyen ki lehet önteni a dobozból.

A tészta másik felét ráhajtom a megkent oldalra. Felvágom a tésztát 2 cm széles csíkokra. Egyesével párat csavarok rajtuk, majd csiga formára összetekerem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a csigákat egymástól távolabb, mert a sütés során nagyon meg fognak kelni és ehhez kell nekik a hely.

Lekenem a tetejüket tojásfehérjével és előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm a csigákat. Ebből az adagból nekem 22 darab lett.

Tipp:

Ezt ajánlom egy bögre tea mellé vagy a gyerkőcöknek tízóraira, uzsonnára.