Mexikói sült oldalas hercegnőburgonyával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,2 kg oldalas
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 dl frissen facsart narancslé
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 4 ek paradicsompüré
  • 1 db hegyes erős paprika/csili paprika
  • 6 ek szezámmagolaj
  • 1 tk cukor
  • frissen őrölt színes bors
  • csilipaprika (őrölt)

A hercegnő burgonyához:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • szerecsendió (őrölt)

Elkészítése:

A vöröshagymát felkockázzuk. Az oldalast kb. 2 csontonként feldaraboljuk, majd sóval, csilipaprikával bedörzsöljük.

A tepsit vékonyan kikenjük olajjal, a húsokat belefektetjük, hozzáadjuk a hagymakockákat, a narancslevet és a borecetet.

A tepsit lefedjük, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 1 órát pároljuk.

Levesszük róla a fedőt, és rádobjuk a felaprított póréhagymát.

A hegyes erős paprikát apró kockára vágjuk, összekeverjük a paradicsompürével, sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük 2 dl vízzel.

A mártást a húsokra kenjük, visszatoljuk a sütőbe és fedő nélkül, további 15-20 percig sütjük.

A hercegnőburgonya elkészítése

Amíg sül a hús, a burgonyát megtisztítjuk, és puhára főzzük, sós vízben.

Még melegen burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a tojások sárgáját, a sót és az őrölt szerecsendiót.

Csillagcsöves habzsákba töltjük, és papírral bélelt tepsibe kis rózsákat nyomunk, egymástól 2-3 cm-re.

Ha a hús megsült azonnal mehet be utána, kb 10 percnyi sütésre van szüksége.

Addig a húst tálalhatjuk, ha a hercegnő burgonya megsült, azt a hús köré rakjuk. Savanyúságot kínáljunk hozzá!