Tökmagolajos túrókrémmel töltött pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Pogácsához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 közepes db burgonya
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 teáskanál só

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • 5 teáskanál szezámmag

Krémhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tökmagolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A pogácsa elkészítése:

A megpucolt, felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és áttörjük.

Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a vajat, tojást, cukrot, sót, áttört burgonyát, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Tésztát dagasztunk belőle, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett munkafelületen 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket felvert tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk. Készre sütjük.

Amikor kihűlt a pogácsa, keresztben kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük.

A krém elkészítése:

Krémhez a túrót kikeverjük a vajjal. Hozzáadjuk a tökmagolajat, zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk.