Tejszínes gombakrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dl alaplé (vagy húsleves, esetleg víz + leveskocka)
  • kevés őrölt bors
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • csipet petrezselyemzöld (lehet szárított is)
  • szükség esetén só

Elkészítése:

A gombát megmosom, én nem szoktam megtisztítani. Négy-öt fejet kiveszek és félreteszem, a többit szeletekre vágom.

A hagymát megtisztítom és nagyon apróra felkockázom. Megpirítom kicsit az olajon, majd hozzáteszem a gombát. Megborsozom és az alapléből öntök rá egy keveset, amiben megpárolódhat. Ha megpuhult a gomba, akkor felöntöm a maradék lével és összemelegítem.

Leveszem a tűzről, hagyom picit hűlni. Közben a félretett gombákat előveszem, vékonyra szeletelem és egy kanálnyi olajon szép ropogósra, barnára sütöm.

Az időközben kicsit hűlt levest botmixerrel simára dolgozom és visszateszem a tűzhelyre.

Míg újra felmelegszik egy tálba kiöntöm a főzőtejszínt. Kanalazok hozzá a levesből és jól elkeverem. Belecsorgatom és hagyom, hogy összeforrjon, krémesre besűrűsödjön.

Megkóstolom, ha kell, adok még hozzá kevés borsot, esetleg egy csipetnyi sót. Tálaláskor a tetejét megszórom a petrezselyemmel és a sült gombaszeletekkel.