Török zsemle

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő (vagy friss)
  • 1,5 dl tejföl vagy natúr joghurt
  • 1,5 dl étolaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpozott teáskanál só

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tej
  • szezámmag
  • lenmag
  • mák

Elkészítése:
A langyos hozzávalókból kézzel vagy a robotgép dagasztó karjával ruganyos tésztát dagasztunk, betesszük műanyag tálba, és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (gyorsabb módszer: kelesztőtálba tesszük, és berakjuk a mikróba, legkisebb fokozatra 5 percig, majd benn is hagyjuk, kb. 1/2 óra alatt megkel), ezután 16 részre osztjuk, kis rudakat sodrunk belőle (nem kell lisztezni, nagyon jó kis tészta), félbehajtjuk, megcsavarjuk őket, majd feltekerjük csiga alakban, és a végét aláhajtjuk. Lekenjük tejes tojás sárgájával, megszórjuk a magokkal, és aranybarnára sütjük kb. 200 fokon (nem kell előmelegíteni a sütőt, közben is hadd keljen).