Magyaros rakott káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs (2,5 dl)
  • 0,5 kg sertéslapocka darálva
  • 70 dkg hordós savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk pirospaprika
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 tk házi paprikakrém
  • 4 ek étolaj
  • 450 g tejföl
  • 2 tojás

Elkészítése:

A szalonnát felaprítjuk, majd zsírjára sütjük. A pörcöket kiszedjük.

A visszamaradt zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és felöntjük 1 dl vízzel.

Hozzáadjuk a húst és ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és paprikakrémmel. Minél fűszeresebb, annál finomabb!

Fedő alatt puhára főzzük és a közben elpárolgott vizet pótoljuk, a végén belekeverjük a pörcöt is.

A rizst kevés olajon megfuttatjuk, majd dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítve készre főzzük, majd leszűrjük (húsleves alaplével is készíthető, úgy finomabb).

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor átmossuk.

Egy hőálló tálat vagy tepsit olajjal kikenünk, majd zsemlemorzsával megszórjuk.

A káposzta harmadát beleterítjük a tálba, következik a rizs 1/4-e, majd a pörkölt 1/3-a.

A tejfölbe belekeverjük a tojásokat, majd ízesítjük sóval, borssal és simára keverjük. A húsra locsoljuk egyharmadát.

A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Arra figyeljünk, hogy a tetejére rizs kerüljön, majd tejföl.

A tetejére kis vajdarabkákat teszünk, vagy olajjal meglocsoljuk. Az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!