Fahéjas csiga, krémsajtos mázzal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg (kalács)liszt ennek hiányában finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • őrölt fahéj ízlés szerint

A mázhoz:

  • 15 dkg natúr vajkrém
  • 2 csapott ek porcukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • csipet só

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk 0,5 dl langyos, cukros tejben.

A tészta többi hozzávalójából és a felfutott élesztőből puha tésztát dagasztunk, majd langyos helyen 3/4 órát kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, vékony négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal, valamint megszórjuk fahéjjal és a cukorral. Feltekerjük a tésztát, majd kb 3 cm széles darabokra szeleteljük.

Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent tepsibe helyezzük a csigákat, legalább 2 cm távolságra egymástól. A tetejüket megkenjük tojással és további fél órát kelesztjük.

Ezután előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve egy konyharuhával letakarva kihűtjük a csigákat. A vajkrémet kikeverjük a porcukorral, egy csipet sóval és a vaníliával, majd ezzel a mázzal kenjük meg a csigák tetejét.