Tepsiben sült fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs instant élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 mk só
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • (házi) lekvár

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A megkelt élasztőhöz adjuk a többi hozzávalót (a lekvár kivételével), majd dagasztjuk a tésztát.

Latakarva duplájára kelesztjük langyos helyen.

A megkelt tésztát deszkán finoman átgyúrjuk, majd újabb 30 percet kelesztjük.

A tésztát 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük, egymástól távolabb és letakarva újabb 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A megkelt fánkok közepét egy talpas pohárral kissé benyomjuk, majd a közepére lekvár kanalazunk (én a fánkok felére felezett szilvát tettem).

A tepsit betoljuk a meleg sütőbe és a fánkokat szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve 5 percre letakarjuk konyharuhával, majd porcukorral meghintve kínáljuk.