Nagytarcsai diós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 8 tojás (ha kisebbek, akkor 9)
  • csipet só
  • csipetnyi élesztő

Elkészítése:

A lisztet, a vajat (érdemes eldarabolni vékonyabb csíkokra) és a tojások sárgáját a csipetnyi élesztővel és sóval jól összegyúrjuk.

Ha szépen meggyúrtuk a tésztánkat, készítsünk elő egy tányért, vagy tálcát. Ha készen vagyunk a tészta gyúrásával, egyforma kis diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle és hűtőszekrénybe tesszük. A tésztának meg kell dermednie, hogy szép könnyen tudjuk majd formázni.

Egy tepsiben addig előkészítjük a fém kosárkákat.

Ezután a tojások fehérjét kevés citromlével kemény habbá verjük, majd a diót a cukorral elkeverjük és hozzátesszük a felvert habhoz. Óvatosan keverjük el, hogy a hab ne törjön nagyon.

A formákba belenyomkodjuk az előre kiadadolt tésztákat (vagy vékonyra, kb 12-13 cm átmérőjő, kör alakúra nyújtjuk és úgy tesszük a formákba), majd kb 3/4-ig töltjük a diós töltelékkel.

Az elkészített batyukat egy tepsibe tesszük, majd a tepsit előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, kicsit várunk hogy hűljön, majd óvatosan kivesszük a formákból és kihűtjük.

Ízlés szerint vaníliás cukorral vagy porcukorral megszórhatjuk.