Mennyei csokoládétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Lap:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg teljes értékű barna nádcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 5 ek kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű)
  • 3 ek citromlé (friss citromból)
  • vaníliaaroma ízlés szerint
  • 12 ek repceolaj
  • 5 dl víz

Krém:

  • 300 ml habtejszín
  • 30 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • vaníliaaroma ízlés szerint

Elkészítése:

Lap:

A piskótát általában egyben szokták megsütni és utána szelik. Én biztosra szerettem volna menni, hogy véletlenül se törjön el vágásnál a piskóta, ezért inkább két részletben sütöttem meg ezt a mennyiséget, így a tortám az alján és a tetején is sima felületű lett. Ebben az esetben kétszer kell kikeverni a fele mennyiséget. Amikor a nedves és száraz alapanyagokat összekevered, utána viszonylag gyorsan kell betenni a sütőbe. Így biztosan szépen feljön a tésztád.

Először a por hozzávalókat tedd egy tálba, majd keverd össze. Ezután tedd hozzá a vizet, citromlevet, aromát és az olajat. Az egészet keverd jól össze és kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntsd bele.

180 fokra előmelegített sütőben süsd készre (ez kb 40 perc, ha egészben sütöd a piskótát. Ha két részletben sütőd, akkor kb.2* 25 perc).

Krém:

Forrald fel a tejszínt, majd vedd le a tűzhelyről és öntsd bele a feldarabolt csokoládét, vaníliát és a vajat.

Picit megkeverve hagyd, hogy felolvadjon a csokoládé (ha édesebb csokoládékrémet szeretnél, akkor tehetsz hozzá egy kis nádcukrot is).

Hagyd a keveréket kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe minimum 3 órára. Amikor jól kihült a krém, habverővel habosítsd ki.

Összeállítás:

A krém picit kevesebb, mint a felét kend a két piskótalap közé, majd a többit kend el jól a tetején és az oldalán. Ezt követően kidíszítheted a tortát.

Tipp:

A díszítésnek csak a fantáziád szabhat határt. Én felforraltam egy kis tejszínt, beleolvasztottam egy kis csokoládét, majd behűtöttem és hidegen felvertem kemény habbá. A csokoládés tejszínhabot habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem és némi mandulaforgáccsal.