Virslis leveles rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (50 dkg)
  • 6 szál virsli
  • 20 dkg trappista sajt
  • 2 közepes savanyú uborka
  • 1-2 ek mustár
  • 1-2 ek ketchup
  • 1 tojás sárgája lekenni
  • 1-1 tk lenmag és szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.

Enyhén lisztezett felületen kb. 2-3 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

Hosszában a közepére rakunk a vékonyra szeletelt sajtból, erre jön a 3-3 szál virsli.

Befedjük a felkarikázott csemege uborkával. Csorgatunk rá ízlés szerint mustárt és ketchupot. Erre jönnek végezetül a maradék sajtlapok.

A tészta két szélét a kígyórétesnél használt módon srégen csíkokra vágjuk.

Majd egy szálat jobbról balra, majd egy szálat balról jobbra téve befedjük a tölteléket.

A végén a tésztát a rétes alá hajtjuk.

Előmelegítjük a sütőt és átemeljük egy sütőpapíros tepsire.

A tésztát egy tojás sárgájával lekenjük és megszórjuk a magokkal.

200 fokon hőlégkeveréssel kb. 22 percet sütjük. (A sütési idő természetesen ettől eltérhet, hisz nem egyformák a sütők.)

Majd hagyjuk hűlni és egy éles késsel felszeleteljük.

Tipp:

A kígyórétes mintájára készült ez a virslis finomság. Alig pár hozzávaló, és egy ízletes fogással lephetjük meg a családot. Tetszés szerint használhatunk bele mustárt, ketchupot. Az uborka igazán különlegessé teszi ezt a leveles ételt. Akár szilveszterre, akár hétköznapokon vacsorára is remek választás.
A készítés lépéseiről fázisfotók megtekinthetők a blogon.