Töltött szűzérme hidegtálon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 db sertés szűzérme
  • 15-20 dkg 80%-os kolbászhús (só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika ízlés szerint hozzáadva)
  • 4 db ujjnyi csík füstölt sajt
  • 7-8 szem aszalt szilva (magozott)
  • csipet só
  • csipet bors
  • 5-6 ek folyékony sertészsír

Elkészítése:

A szűzérmét vékony, hosszú pengéjű hegyes késsel felszúrjuk (ha nem megy, kérjük meg a hentest) és vastagabb fakanál nyelével vagy a hüvelykujjunkkal apránként beletöltjük a kolbászhúst a sajtokkal és az aszalt szilvával.

Ne sajnáljuk, keményebbre is lehet tölteni, de arra azért figyeljünk, hogy a laza szerkezetű húsrostok ne repedjenek szét!!
Minden oldalát enyhén sózzuk, borsozzuk.

Egy kisebb keskeny tepsibe vagy tűzálló tálba beleöntünk 1dl vizet, ráhelyezzük a megtöltött szűzpecsenyét, alufóliával légmentesen lezárjuk és 200 fokon pároljuk jó bő 65-70 percen át.

Ezután levesszük a tetejét vagy alufóliát és leöntjük róla a keletkezett lét.

Végül a sertészsírt a húsra kanalazzuk és visszatesszük a sütőbe, de most már fólia nélkül egyszeri átfordítással kb 20-22 perc alatt szép világosbarnára sütjük, pirítjuk.

Miután elkészült a hús, tálcára tesszük és legalább 15-20 percet pihentetjük, így a szeletelésnél szépen egyben marad, nem fognak darabosra szétesni a szűzérmék!

Salátalevelekkel kirakott tálcán, ízlés szerint főtt tojással, zöldségekkel díszítve tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!