Szilva süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája

Töltelékhez:

  • A szilvák kivájt belseje
  • 18 dkg porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek rum
  • 10 dkg margarin
  • Kb. 4 ml tej

Továbbá:

  • Kb. 0,5 dl víz
  • Málna piros aroma
  • Kék ételszínezék
  • Kb.15 dkg cukor

Elkészítése:

A porcukrot simára keverjük a margarinnal, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszórjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól összedolgozzuk.

Diónyi golyókat sodrunk, amikből kb. 5 cm hosszú hengert formázunk, amiknek a végeit kicsit elvékonyítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb. Közben tenyérrel egy kicsit ellapítjuk.

170 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel kb. 15 perc alatt megsütjük.

Ha kihűltek, egy éles késsel kivájjuk a közepüket.

A kaparékot egy tálba rakjuk, szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport, porcukrot, rumot, margarint és tejet. Alaposan összekeverjük és a szilvák belsejébe töltjük, majd egy-egy süti felet összeragasztunk.

Egy tányérba szórjuk a cukrot és egy másikba a vizet az ételszínezőkkel lilára keverjük.

Egy ecset segítségével bekenjük a szilvákat, majd megforgatjuk a cukorban.

Puszpáng levéllel díszítjük.

Érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a sütik megpuhuljanak.

Tipp:

Biztosan sokan ismeritek a „lagzis barackot”. Ez az a bizonyos sütemény, amit mindenki imád, de kicsit pepecselős. Nos, évekig sütöttem, aztán tovább léptem és elkészült a sárgabarack változat. Most pedig szilvaformát kapott. Nem mondom, hogy egy gyors süti, de megéri az idő ráfordítást.