Sült alma krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 6 közepes alma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 vanília rúd kikapart magja (esetleg Bourbon vaníliás cukor)
  • Cukor ízlés szerint (nálam 3-4 ek)
  • 1 csipet só
  • 2 dl sűrű tejszín

Levesbetéthez:

  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 3 púpos ek búzadara
  • 2-3 ek cukor

Elkészítése:

Először a sütőt előmelegítjük. A megtisztított almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk. A gyümölcsöket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

180 fokon hőlégkeveréssel 30 percet sütjük.

Hagyjuk hűlni.

Közben egy tálban a tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a búzadarát, sót, cukrot és sűrűre főzzük.Négy kisebb formába töltjük és kihűtjük.

Az almák húsát kikaparjuk a héjából, egy kisebb fazékba rakjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük a fűszerekkel. Ha felfőtt, akkor merülő mixerrel pépesítjük, és a tejszínnel krémesítjük.

Ha túl sűrűnek véljük, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.

Langyosan, a formából kiborított tejbegrízzel kínáljuk.

Tipp:

Karácsonykor a nehezebb főételek ellensúlyozásképpen általában valamilyen könnyű, egyszerű levessel készülök, mint például ez az almaleves, amihez a gyümölcs először puhára sült a sütőben. Remekül kiegészíti ez a rendhagyó levesbetét, amit korábban el sem tudtam volna képzelni hozzá, de most már csak ezzel kínálom, annyira megszerettük. Gyorsan tálalható, előre megfőzhető, és a vanília, a fahéj igazi karácsonyi hangulatot teremt.