Narancsos sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

Alap:

  • 30 dkg édes, omlós keksz (pl. győri)
  • 15 dkg vaj
  • 1-2 ek tej (hideg)

Narancsos sajtkrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek frissen facsart narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 5 dl tej
  • 10 g porzselatin
  • 1 dl víz
  • 4 dl habtejszín
  • 2 narancs felkockázva

Elkészítése:

A kekszet daráljuk le, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és kanállal keverjük alaposan össze. Keverés közben, ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg tejet.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen a vajas-kekszet. Ezután tenyérrel jól nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe hogy lehűljön és megdermedjen.

Amikor már teljesen lehűlt, vegyük ki a formából, és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a formába.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a frissen facsart narancslével és a reszelt narancshéjjal.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki egészen.

Amikor a puding teljesen kihűlt, állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az előzőleg simára kevert mascarponekrémhez.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és lehűl.

Ezután a zselatint öntsük hozzá a krémhez, majd szintén keverjük simára.

A jól behűtött habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd fakanállal apránként, óvatosan hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a krémhez. Keverés közben adjuk hozzá a felkockázott narancsot is.

Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kekszes alapra a narancsos krémet.

Ezután tegyük be a hűtőbe legalább 2-3 órára (vagy egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tálcára, szórjuk meg tortadarával, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.