Karácsonyi mézes süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg méz (lehet sima virágméz is)
  • 1 nagyobb csipet só
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek őrölt szegfűszeg
  • 1 ek őrölt ánizs
  • 1 ek őrölt gyömbér (vagy ezen fűszerek helyett 2 cs mézeskalács fűszerkeverék)

Összeragasztáshoz:

  • 1 nagyobb üveg tetszés szerinti szilárdabb lekvár

Bevonni:

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A tojásokat, a tojássárgákat a cukorral és a fűszerekkel habosra keverjük és hozzáöntjük a langyos mézet, amivel szintén alaposan összekeverjük.

A lisztben elkeverjük a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tojásos masszát és jól elkeverjük.
Elég folyékony és ragacsos lesz így a tészta, fakanállal egyszerűbb az összedolgozása, mint kézzel.

Beletesszük egy lezárható dobozba és legalább egy éjszakát hűtőszekrénybe téve dermesztjük! A mézes massza 3 nap múlva is folytatható, tehát lehet vele előre dolgozni!

Egy vastagon liszttel szórt felületre téve (folyamatosan lisztezve, mert kissé ragacsos) 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott tetszés szerinti formával kiszaggatjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, előmelegített sütőben 190 fokon (légkeveréssel) kb 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük a mézes korongokat (ne érjenek össze, süléskor kissé megdagadnak!).

Rácsra tesszük és miután teljesen kihűltek, szilárdabb lekvárral kettesével összeragasztjuk és pihentetjük legalább 1,5-2 órát.

Ezután az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk az étolajat, alaposan összekeverjük, majd lecsokizzuk vele a mézes sütik oldalát és a tetejét (én ecsettel szoktam “úgymond befesteni”, pillanatok alatt megvan).

Még forró a csoki, pár csepp fehér csokival díszíthető (de elhagyható, nekem éppen volt itthon valamennyi).

Miután kihűltek a sütemények egy papírdobozba téve legalább 3-4 napot várni kell, amíg teljesen megpuhul, viszont hosszú ideig (4-5 hét) eltartható.

Ennek a sütinek az a titka, hogy legalább 3 hetet álljon, akkorra az ízek igazán összeérnek és isteni finom, puha karácsonyi mézest kapunk, csak ki kell addig bírni.

Jó étvágyat és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Tipp:

A megmaradt 4 tojásfehérjét is el lehet használni, az oldalon nagyon finom habcsók receptek vannak! :)