Mézes puszedli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 10 dkg margarin
  • 3 közepes tojás,ha kisebbek, akkor 4 db
  • 55 dkg finomliszt
  • 15 dkg langyos, olvasztott méz
  • 20 g szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kk tört fahéj
  • 1 kk tört szegfűszeg (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)

Bevonáshoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 24 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 3 kocka fehér csokoládé

Elkészítése:

Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.

Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük.

A lisztet a fűszerekkel, szódabikabónával elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. 4 részre vágjuk.

Egyenként hosszú rudakat sodrunk, majd kb 1,5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.

3 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk, kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük a puszedliket, mivel sütés közben térfogatuk megnő.

A többi rúddal is így járunk el.

190 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.

Ebből az adagból nekem 80 puszedlim lett.

1/4-ét csokoládéval vontam be, a többit cukormázzal.

A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre kevertem, majd vízgőzre téve jól felvertem.

A kihűlt mézeseket egy nagy tálba tettem, majd a cukormázat ráöntöttem. Egy fakanállal jól átforgattam úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tettem.

Kb 5 óra alatt megszáradt.

Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.