Rongyos leves krumpligombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 3 csapott ek liszt
  • 4-5 ek olaj
  • 1 csapott tk fűszerpaprika
  • 1,5 liter víz
  • 1 csapott tk só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csapott kk őrölt köménymag
  • 1 tk házi ételízesítő
  • 3 tojás

Gombócokhoz:

  • 30 dkg krumpli (tisztítva mérve)
  • 1 kisebb tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 7-8 dkg liszt

Elkészítése:

Először a gombócokhoz a krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük és hagyjuk kicsit hűlni. Majd hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy inkább lágy, mint keményebb masszát kapjunk. Vizes kézzel egész apró gombócokat sodrunk.

Egy közepes fazékban a lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel.

Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe csorgatjuk. Párszor átkeverjük.

Óvatosan beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük, míg feljönnek a leves felszínére és hagyjuk még további 2-3 percet főni.

Ekkor megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük sóval, borssal. Elzárjuk és melegen kínáljuk.

Tipp:

Ez egy olyan egyszerű leves, ami alig igényel csak pár hozzávalót és elég olcsó is. A kedvenc levesem, amit pár gombóccal tettem kicsit laktatósabbá. Húsmentes, mert néha azért az is kell.