Mézeskalács szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 tojás
  • 60 g vaj vagy margarin
  • 250 g méz
  • 1 cs mézeskalács fűszer
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 100 g porcukor
  • 500 g liszt

Krém:

  • 1 l tej
  • 15 púpos ek búzadara
  • 8 ek cukor
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

A tésztát előző nap állítjuk össze.

A mézet és a margarint összeolvasztjuk, amíg a margarin el nem olvad.

A liszthez hozzáadjuk a mézes fűszert, szódabikarbónát, porcukrot. Jól elkeverjük. Beletesszük a tojást, majd a mézes-margarinos keveréket és elkezdjük fakanállal összedolgozni.

Amikor már nehéz fakanállal nehéz a keverés, kézzel folytatjuk az összeállítást. Ha nagyon száraz a massza, akkor kevés margarint adunk hozzá (ha nagyon ragadós lenne, akkor kevés lisztet tegyünk még hozzá).

A kész tésztának kicsit lágynak kell lennie (de ne legyen folyós!). Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a krémet.

A tejbe belekeverjük a búzadarát és a cukrokat, majd állandó keverés mellett felfőzzük. Többször-többször átkeverve, hogy a teteje ne bőrözzön be, majd kihűtjük.

A jól behűtött tejszínt keményre felverjük, majd apránként összekeverjük a tejbegrízzel. Végül az egészet egyneművé keverjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd 4 egyenlő részre osztjuk.

A tésztákat egyenként kb 26*30 cm-es, kb 2 mm-es lappá nyújtjuk (én ehhez kerestem egy kb ekkora dobozt és körberajzoltam egy sütőpapíron).

A sütőt 200 fokon, hőlégkeveréssel előmelegítjük.

A kinyújtott lapokat villával megszurkáljuk, sütőpapírostól áttesszük a tepsi hátuljára, majd betoljuk a sütőbe.

Kb 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük (akkor jó, ha a széle, sarka kicsit kezd barnulni). Senkit ne érjen meglepetés, melegen még kicsit képlékeny a lap, de ahogy hűl, úgy fog keményedni. Ha a lapok kihűltek, akkor lehúzzuk róla a papírt.

A kihűtött lapokat betöltjük a kész krémmel (a tetejére ne kerüljön krém), majd egy éjszakára hűvös helyre tesszük.

Másnap, mikor a lapok megpuhultak, akkor ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.