Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A sütéshez:
Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba tesszük. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a többi alapanyaggal együtt: cukor, vaj, tojás, só. Alaposan elkeverjük, és tésztát dagasztunk, kb. 5 percen keresztül. Majd lefedjük egy konyharuhával és kb. 20-30 percig kelni hagyjuk.
Ezután tegyük egy kiolajozott tálba, letakarjuk fóliával és a hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is.
Később elővesszük a hűtőből, és fél órát még szobahőmérsékleten hagyjuk. Közben elkészítjük a kókusztölteléket: egy lábasban a tejet, vajat, cukrot és a vanília aromát felmelegítjük. (De ne forraljuk, csak a cukor olvadjon el.) Majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket és félretesszük hűlni.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy a másfél tábla csokoládé méretét vegyük alapul. Mikor kinyújtottuk, tegyük át sütőpapírral bélelt tepsibe, és ott folytatjuk az összeállítást.
A kókusztölteléket a középső sávba kanalazzuk, és szépen egyenletesre igazítjuk, majd rátesszük az egész és a fél tábla csokit. A tészta két oldalát egy éles késsel bevagdossuk azonos számú csíkokra.
A tésztacsíkokat felváltva a csoki tetejére hajtogatjuk. Letakarjuk és hagyjuk kb. 30-40 percig pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kalács tetejét megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojássárgájával, majd kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha melegen szeleteljük (igaz így nehezebb, mintha várunk vele. hogy kicsit kihűljön), akkor még folyékony a belsejében a csokoládé.
Nehéz neki ellenállni, nálunk sosem marad idő arra, hogy kihűljön! :)
Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.