Csípős mézes-mázas grill oldalas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg sertés oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • kb 10 szem egész feketebors
  • 1 kk só

A páchoz:

  • 10 ek méz
  • 3 tk csípős paprikakrém (pl Erős Pista)
  • 6 dl ketchup
  • 50 ml szójaszósz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 ek worchester szósz
  • 1 kk őrölt bors

Elkészítése:

A húst feldaraboljuk, megmossuk és az egy fej vöröshagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval ízesített vízben 1,5 – 2 óra alatt megfőzzük. Villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy valóban puha-e.

A főzőléből kiszedve, hagyjuk kihűlni és megszáradni.

A pác elkészítéséhez a mézet az erős paprikakrémmel és a ketchuppal elkeverjük. Hozzáadjuk még a szójaszószt, az olajat, a zúzott fokhagymát, a worchester szószt és a borsot is. Ezt az egészet jó alaposan elkeverjük.

Az előkészített oldalasokat jól megkenjük a páclével és, ha van rá lehetőség, egy éjszakára hűtőbe tesszük (de minimum 2-3 órára).

A pácléből egy kis tálkával tegyünk félre, jól fog jönni a tálaláskor, én szívesen mártogatom a megsült husit evvel az ízletes páccal.

A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra és egy tepsibe tesszük (mibe tehető rács) a húsdarabokat. Kb 30-40 perc alatt gyönyörű ropogósra sütjük az oldalast.

Amerikai káposztasalátával tálaltam. Szerintem ez illik hozzá a legjobban.