Brokkolis csirkemell

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 nagy szelet csirkemell filé
  • 6-7 darab brokkolirózsa
  • fűszerek: só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 ek tönkölyliszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 6-8 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 szelet paradicsom
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • petrezselyemzöld a tálaláshoz

szárnyasElkészítése:

Egy lábasba beleöntünk egy bögre vizet, csipet sót, csipetnyi szódabikarbonát adunk hozzá és felforraljuk. Amikor felforr a víz, belerakjuk a brokkoli rózsákat és roppanósra főzzük (kb 3-4 perc alatt), leszűrjük, majd hagyjuk lecsöpögni.

A filét hosszában félbevágjuk, kicsit megütögetjük a késsel, majd sózzuk és borsozzuk. A lisztet összekeverjük a paprikával és beleforgatjuk a húst.

Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk és elősütjük benne a húst, oldalanként kb 3-3 perc alatt.

Egy kerámia tepsit vajjal kikenünk és ebbe átszedjük a húst. Erre tesszük a roppanósra főtt brokkolit.

A tepsiben amiben a húst elősütöttük elkészítjük a mártást. A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Közben fűszerezzük sóval, szerecsendióval, beletesszük a reszelt sajt 2/3-át.

Ezt a masszát kanállal rászedjük a brokkolira, a tetejére rátesszük a paradicsom szeleteket, rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot és forró sütőbe toljuk.

Addig sütjük ameddig szép színt kap és a sajt ráolvad (Nálam 180 fokon kb 20 percig sült). Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!