Házi kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dkg vaj (olvasztva)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só (én csapott teáskanállal tettem)
  • + 1-2 ek tej

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuka meleg, cukrozott tejben.

A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, mehet hozzá a só és az olvasztott vaj, majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.

Mikor kész a tészta, kettéosztjuk és kinyújtjuk.

A lapokat 4 részre vágjuk és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet. A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk és sütőpapíros tepsibe tesszük.
fazis-1024x575

A tetejét megkenjük kevés tejjel.

Melegítsük elő a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.

Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.

Én néhányra mákot, egyre szezámmagot, háromra sót tettem. A többit csak úgy tejjel lekenve sütöttem.

Nagyon könnyen elkészíthető, csak ajánlani tudom. Legközelebb tönkölybúza liszttel keverem.