Mákos-szilvalekváros kelt kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 tk porélesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír

Töltelék:

  • 30 dkg házi szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • fél citrom héja

Elkészítése:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport. Ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.

Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben, kb 8-10 perc alatt.

A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel. Pihentessük kb 50 percet.

A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és citromhéjával.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra és vágjuk cikkelyekre (mint a tortát).

Mindegyik „szelet”-re tegyünk kb. 3/4-ed teáskanálnyi máktölteléket és csavarjuk fel, mint a kiflit.

Ezután rakjuk a kifliket egy sütőpapíros tepsire, kenjük le egy tojássárgájával és szórjuk meg egész mákkal.

190 fokra előmelegített sütőben 23 perc alatt süssük készre.