Ökörszem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 2,3-2,5 dl tej
  • 2 ek vaj
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 500 g túró
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek cukor

Tetejére:

  • 1 tojás fehérje kenni
  • 1-2 ek porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

2,3 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

Közben a lisztet átszitáljuk. Tepsiket sütőpapírral kibéleljük.

Tészta elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, vajat, a tej nagy részét és összegyúrjuk.

Ha túl kemény a tészta hozzáadjuk még a maradék tejet. Alaposan kidagasztjuk.

Letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Elkészítjük a túrótölteléket:

A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgáját, vaníliás cukrot és a cukrot, alaposan kikeverjük.

Félretesszük. (Nem kell hűteni, hogy ne legyen hideg, amikor a kelt tésztára tesszük majd.)

Ökörszemek formázása:

Amikor a tészta duplájára kelt , akkor két egyenlő részre osztottam, elnyújtottam és kerek szaggatóval kiszaggattam.

A kerek formákat tepsibe tettem távolabbra egymástól, majd egy kupica alját a közepébe nyomtam.

Az így kialakult mélyedésekbe került 1-1 kiskanál túrótöltelék. A tészta másik felével is így jártam el, majd a maradék tésztával is.

Sütés:

A tojásfehérjével megkentem a tészta széleit, majd 220 fokon (hideg sütőben indítva) 18-20 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt porcukorral megszórva tálaltam.