Sárgarépa halava

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csipet sáfrány
  • 1 ek. víz
  • 2 csésze finomra reszelt sárgarépa
  • 6 ek ghí (tisztított vaj )
  • 1 csésze tej
  • 1/3 csésze cukor (teljes értékű nádcukor)
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • 1 ek szeletelt mandula

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Elkészítése:

Áztasd be a sáfrányt az 1 ek. vízbe, minimum 10 percre.

Melegítsd fel az edényt közepes lángra és tedd bele a ghít, és add hozzá a sárgarépát. Főzd és keverd kb. 5 percig, amíg a répa nem lesz illatos és enyhén barnás színű.

Folyamatosan keverve add hozzá a tejet, aztán a beáztatott sáfrányt és utána a többi hozzávalót is. Főzd alacsony lángon fedő nélkül, amíg minden folyadék elpárolog. ez kb. 12-15 perc. Keverd folyamatosan, hogy ne ragadjon össze és tálalhatod is:)

Tipp:

A halava általában egy búzadarából készült indiai édesség, amiről az ájurvéda azt tartja, hogy forrón fogyasztva a kezdődő megfázást is elmulasztja.

Ez a recept sárgarépából készül – így pl. gluténmentes diétába is jól beilleszthető. Ezzel a fűszerezéssel biztosított mindhárom ájurvédikus dósa kiegyensúlyozása. Kapha testtípusok ezt mértékkel fogyasszák és a kapha alkat esetén inkább kecsketejjel készítve javasolt.

Kis étkezéseknél desszertnek tudod tálalni, fejenként 1/4 csészényi mennyiséget.