Rántott tojás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb, házi tojás
  • 2 liter víz
  • 2 ek ételecet, 20 %-os (10%-ból a duplája)
  • 1 csésze liszt (2dl)
  • 2 nagyobb tojás
  • 0,5 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csésze zsemlemorzsa (2dl)
  • 3-4 dl olaj

Elkészítése:

Egy kisebb fazékban vizet forralunk, amibe teszünk két evőkanál ecetet. Ha már látunk apró buborékokat, akkor egy kis tálkába beleütjük egyesével a tojásokat és óvatosan a vízbe engedjük.

Érdemes egyszerre csak 2 darabot beletenni. 5 percig mérsékelt lángon főzzük. A fazék alján maradnak, de a fehérje rész egy kicsit megszilárdul.

Utána egy szűrőkanál segítségével óvatosan kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük és hagyjuk hűlni.

Közben három tányért készítünk.

Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másikba a tojásokat egy villával kicsit felverjük és ízesítjük sóval, borssal, majd a harmadikba öntjük a zsemlemorzsát.

A tojásokat óvatosan először a lisztbe, majd a tojásba, végül a morzsában forgatjuk meg.

Egy magasabb falú, kisebb tálba olajat forrósítunk. Az a jó, ha kicsit magasabban van az olaj.

Majd beleengedjük a tojásokat és közepestől egy kicsit mérsékelt lángon világosra sütjük őket.

Konyhai papírtörlőre szedjük, majd azonnal kínáljuk.

Tipp:

Van a családban, aki nem szereti a lágy tojást és van, aki mindennap szívesen ezt enné.

Nos, előbbiek rántott csirkét kaptak, utóbbiak pedig a húson túl valami különlegeset.

Ezt már olyan rég készültem kipróbálni. Kicsit izgultam is, de nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel.

A köret a család kívánságára hagymás, petrezselymes krumpli lett.

A tojás lágysága attól függ, hogy az olajban mennyi ideig sütjük. Ha hígra szeretnénk, akkor érdemes egész rövid ideig és világosra sütni.

Arra figyeljünk, hogy egész friss legyen a tojás.

Most azt a mennyiséget írom le, ami négy személyre szól.