Mogyorókrémes gombócok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • Kb. 15 dkg liszt

Morzsához:

  • 10 ek zsemlemorzsa
  • 4 ek olaj
  • 1 kis csipet só
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Továbbá:

  • 1 kis üveg nutella fele

Elkészítése:

A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és nedvességtartalmától.

Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.

Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk, kb. 5 mm vastagra. Kb 7*7 cm nagyságú kockára vágjuk. (A méret függ attól, hogy mekkora gombócokat szeretnénk. De érdemes figyelni, mert ha túl kicsire vágjuk, akkor nehéz összefogni a krém miatt.)

A tészták közepére teszünk 1-1 kiskanál nutellát.

A sarkokat összefogjuk és golyót sodrunk belőlük.

Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.

Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.

A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Melegen, vagy hidegen is finom fogás.

Tipp:

Ezt a fajta gombócot még most készítettem először. A mogyorókrém miatt picit nehéz vele dolgozni, de a végeredményért megéri vele bíbelődni. Ezt a finomságot még a válogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztják.