Csokoládé torta főzött krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók
21-22 cm átmérőjű formához:

A piskótához:

  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 175 g liszt (ha kakaós lapokkal szeretnénk, akkor előbb mérjünk ki két evőkanál kakaóport és azt a súlyt egészítsük ki liszttel)
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 2 tojás
  • 1/2 cs sütőpor

Főzött csokikrémhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 23 dkg hűtőből épp kivett vaj
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

A piskóta elkészítése:

Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval , pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, amit lefelejtettem a képtől, abba pedig cukor van amit a habba szánok.

Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet. Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.

Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), elkeverjük alaposan.

Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.

Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.

Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.

175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is.

Akkor vágjuk lapokra, amikor teljesen kihűlt!

A főzött csokikrém elkészítése:

A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad.

Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.

Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.

A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.

Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.

Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát. Nagyon jól nyomható habzsákból is.

A lapokat betöltjük a krémmel, majd kívülről is krémmel díszítjük. Tetejét tetszőlegesen díszítjük, akár a krémet habzsákból nyomva.

Oldalát tortafésűvel vagy villával áthúzhatjuk.