Mákos guba torta, madártej krémmel

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos formához:

  • 6 db vajas kifli
  • 5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 mk vanília paszta
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg darált mák (nyugodtan lehet több)
  • fél citrom reszelt héja

Krém:

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mk vanília paszta
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojássárgája

Tetejére:

  • 1,5 dl tejszínhab
  • mák

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk (én szeretem, ha nem teljesen itatja át a vaníliás szlötyi, így nagyobb karikákra vágtam), a tejet és a vajat összemelegítjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliával és a langyos vajas tejhez öntjük.

Lassú tűzön kicsit besűrítjük.

A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot.

Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Én azért csak ilyen kicsit készítettem, mert nálunk csak én szeretem a gubát.

Közben elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:

A vajat, porcukrot, vaníliát habosra keverjük.

A tejből, lisztből, porcukból és a tojássárgájából sűrű, sima krémet főzünk, majd amikor kihűlt összekeverjük a vajas krémmel.

Érdemes arra figyelni, hogy a két krém azonos hőmérsékletű legyen, így nem marad csomós a főzött vanília krémünk.

A gubát hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt, akkor rákenjük a vanília krémünket és hűtőben hagyjuk megdermedni kicsit az egészet.

A formában egy késsel körben meglazítjuk a gubát, majd leemeljük a formát a tortánkról.

A tejszínhabot felverjük, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórhatjuk mákkal.