Virslivel töltött krumplikrokett

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
  • 1 nagyobb tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 5 hosszabb szál virsli
  • 1 nagy tojás a forgatáshoz
  • 1 csésze zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • Bő olaj a sütéshez

Elkészítése:

A megtisztított krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és jól áttörjük.

Ha már nem forró, akkor hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Összedolgozzuk. A massza elég lágy, de ez nem baj.

Lisztezett felületre borítjuk. A virsliket három darabra vágjuk.

Veszünk egy adag krumplit, két tenyerünk között rudat formázunk, a közepébe nyomjuk a virslit és a tenyerünk segítségével, enyhén lisztezett felületen rudakat sodrunk. Egy magasabb falú tálban

bő olajat forrósítunk.

Két tányért készítünk. Az elsőbe egy nagyobb tojást villával kicsit felverünk. A másikba szórjuk a zsemlemorzsát. A kroketteket előbb a tojásban, majd a morzsában megforgatjuk.

Ha már jó forró az olaj, akkor pár darabot óvatosan beleengedünk és mérsékelttől egy kicsit nagyobb lángon szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Melegen vagy hidegen is finom fogás. Ketchuppal, esetleg mustárral kínáljuk.

Tipp:

Ez egy nagyon egyszerű, de mégis laktató fogás, amit a gyerekek is igazán kedvelnek. Akár krumpliból, akár maradék krumplipüréből is elkészíthető. A panírozás el is hagyható, de én szerettem volna egy kis ropogósabb kérget rá, ezért is döntöttem mellette. A massza lágy, könnyen formázható. A krokettekből érdemes csak keveset tenni egyszerre az olajba, mert kicsit megduzzadnak. Ha túlságosan forró az olaj, vagy magas lángon sütjük, akkor könnyen megrepedhetnek.