Káposztás és túrós rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 dl víz
  • 1 tk ecet

A lekenéshez:

  • 10 dkg olvasztott zsír
  • 15 dkg finomliszt

A káposztás töltelékhez:

  • 60 dkg reszelt káposzta
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 ek zsír
  • 2 dl tejföl

A túrós töltelékhez:

  • 40 dkg túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 2-3 ek cukor

A rudak lekenéséhez:

  • 1-2 ek étolaj

Elkészítése:

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, az ecetet és a vizet. A vizet apránként csurgassuk hozzá.

Jól kidolgozzuk, majd lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk.

Az olvasztott zsírt összekeverjük a liszttel, majd a tésztalapra kenjük. Ezután feltekerjük.

4 darabba vágjuk, majd fagyasztóba tesszük fél órára, hogy kissé megdermedjen a lisztes zsír. (Így könnyebb lesz vele dolgozni)

A túrós töltelék elkészítése:

Mindig egy darabot veszünk ki a nyújtáshoz, egyenként tepsi nagyságúra vágjuk, lehető legvékonyabbra kinyújtjuk.

A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. A tölteléket elfelezve két rúdba tesszük. A lapokat megkenjük túrós töltelékkel és feltekerjük. Étolajjal kikent tepsibe helyezzük.

A káposztás töltelék elkészítés:

A káposztát a cukorral, a sóval és a borssal zsíron alacsony lángon készre pároljuk, majd a kihűlt káposztát a két rúdba elfelezzük.

A káposztás tésztalapot fele tejföllel meglocsoljuk,  a fele tölteléket is rászórjuk, majd feltekerjük.

Tepsibe helyezzük.

A rudakat étolajjal lekenjük és 180 fokra melegített sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!