Hozzávalók:
Elkészítése:
A legfontosabb lépéssel kezdünk. Nagyon alaposan átmossuk a rizst, legalább 7X. Amikor már tiszta a víz és nem fehér a keményítőtől, beleöntjük egy edénybe. Felöntjük 8,5 dl vízzel. Nagy lángon felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve 15-20 percig főzzük. Nem szabad kevergetni. Igen, le fog tapadni az aljára, de ennek így kell lennie. Akkor dolgoztunk jól, ha a rizs ragadós lesz.
Egy kis tálkába öntjük a rizsecetet, hozzáadjuk a sót és a cukrot és mikróban felmelegítjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad benne.
Ha a rizs megfőtt, ráöntjük az ecetet, megkeverjük és újra lefedjük. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
Ha nincs bambusz sushi tekerőnk, egy konyharuha is megfelel a célnak. A nori lapot a fényes oldalával lefelé ráhelyezzük a bambuszra. Rizst kanalazunk rá, majd enyhén vizes kézzel 1 cm vastagon elnyomkodjuk rajta, de úgy, hogy ne az egész alga lapot fedjük be, a végénél hagyjunk el 2-3 centit, hogy a tekerés során összetapadjon. A rizs felénk eső részében egy csíkban elhelyezzük a kívánt tölteléket.
Én minden esetben füstölt lazacot használok, mert intenzívebb az íze. Apró darabokra vágjuk, ízlés szerint megtöltjük és a konyharuha vagy bambusz tekerő segítségével feltekerjük, mint a rétest. Jól megsodorjuk, hogy összetapadjon és szép formája legyen.
Én nagyon szeretem a tőkehalmájat, így általában ezzel töltöm meg, ritkán uborkával vagy surimivel is szoktam elkészíteni. Ezt a fajta tekert sushit makinak hívják, a képen láthattok egy másik fajtáját is. Az nincs algalapba tekerve, hanem kézzel formázzák meg, kis ovális gombóc formára és erre helyezik rá a lazacot stb… Ezt a fajtát nigiri sushinak nevezzük.
Egy éles kés segítségével 6 egyforma részre vágjuk a tekercseket. Talaláskor szójaszószt, wasabit és bébigyömbért kínálunk hozzá. A wasabival csak óvatósan, mert nagyooooon erős. A gyömbér azért kell, hogy egy-egy maki közt felkészítsük az ízlelőbimbóinkat a következő finom falatra.
Ebből az adagból kb. 6 rúd lesz, ami azt jelenti, hogy 36 db makival számolhatunk