Rántott sütőtök

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sonkatök hosszabb része
  • 1 kk só
  • 1 csésze liszt
  • 3 kisebb tojás
  • 1,5 csésze zsemlemorzsa
  • Kb. 3 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A megtisztított tököt kb. 3 mm vastagra felkarikázzuk. (Mivel elég kemény, a késsel érdemes óvatosan bánni.)

Sütőtök karikákat meghámozzuk, sóval meghintjük és félretesszük. (Kevés levet ereszt.)

Közben előkészítünk három tálat. Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másodikba a tojásokat kissé felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát adagoljuk.

Egy tálba olajat forrósítunk.

A tökkarikákat először megforgatjuk a lisztben, utána a tojásban, végül a morzsában.

Forró olajban, közepes lángon szép pirosra sütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Láttam a tévében egy reklámot, amiben azt mondják, hogy a magyarok mindent kirántanak. Nos, ezzel egyet kell, hogy értsek. Már régóta izgatta a fantáziámat, hogy ha a cukkini és a tök olyan finom ezen a módon elkészítve, akkor milyen lehet a sütőtök. Legutóbbi vásárlásunk alkalmával be is szereztünk egy sonkatököt. Ennek a keskenyebbik és hosszabb részét használtam fel. Kicsit féltem, hogy a kemény zöldség majd átsül-e kellőképpen puhára, de tökéletes lett. DE! a család fenntartásokkal fogadta. Volt, akinek nem jött be a kissé édes zöldség ebben a formában. De én nagyon szerettem.
A kissé különlegesebb ételek kedvelőinek érdemes kipróbálni.