Túrós lepény szilvával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 30 dkg margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej

A töltelékhez:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kg túró
  • 4 ek porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1 kg szilva
  • 4 ek porcukor
  • 2 ek fűszerkeverék, vagy fahéj

A fűszerkeverék összetétele:

  • 2 rész fahéj
  • 2 rész gyömbér
  • 1 rész szegfűszeg
  • 1/2 rész szerecsendió
  • 1/2 rész szegfűbors
  • 1/2 rész zöld kardamom mag

Elkészítése:

A szilvát megmosom, kimagozom és felezem.

A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, sütőporral és kristálycukorral, majd elmorzsolom a margarinnal, végül 2 tojássárgájával és tejjel összegyúrom.

Egy 38×30 cm tepsi aljára nyomkodom. A szilvákat a vágott felükkel felfelé a tésztára rakom. A fűszerkeverék felét elkeverem 4 ek porcukorral és megszórom a vele a tésztára sorakoztatott szilvákat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

200 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A töltelékhez összekeverem a hozzávalókat és a maradék fűszerkeveréket, hozzáadom a tojás fehérjéből felvert habot, és az elősütött tésztára kenem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visszateszem a sütőbe és 200 fokon addig sütöm, amíg a teteje arany színű lesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA