Nutellás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl zsíros tej 3,5%-os
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 vaníliás cukor
  • Kb. 25-30 dkg Nutella vagy házi mogyorókrém
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 2 ek durvára aprított mogyoró a szóráshoz

Elkészítése:

A lisztet, a tejet , sót, cukrokat, a tojásokat és az élesztőt szoba robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk – kb. 15 perc.

Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk.

A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.

Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál Nutellát teszünk. A Nutella köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk.

Egy kivajazott kalács forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hat darabot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).

Végül megkenjük kissé felvert tojással és megszórjuk durvára aprított mogyoróval.

A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.