Banános majomkenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 g olvasztott vaj
  • 225 ml tej
  • 50 ml víz
  • 35 g cukor
  • 1 zacskó porélesztő
  • 550 g liszt
  • csipet só
  • banán (nagyjából 5-6 kisebb kellett)

sziruphoz:

  • 200 g vaj
  • 200 g cukor
  • 1 tk fahéj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összedagasztjuk és letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Közben a sziruphoz a vajat a cukorral felolvasztjuk, hozzákeverjük a fahéjat is.

Ha megkelt a tészta, akkor egy gyümölcskenyérformának az aljába teszünk egy réteg felszeletelt banánt, öntünk rá pár evőkanállal a szirupból. A tésztából dió nagyságú kis golyókat formálunk, szépen egymás mellé teszünk egy sornyit, ere jön megint egy réteg banán, a maradék szirup fele, újabb tésztagolyó-sor, végül pedig egy végső banánréteg leöntve a szirup másik felével.

Amíg a sütőt előmelegítjük 180 fokra, addig hagyjuk még kelni egy picit. Tegyük a formát egy üres tepsibe, hogy felfogja a kicsorduló vajat és toljuk sütőbe olyan 30-35 percre.

Mikor megsült azonnal fordítsuk ki a formából, én egy hőálló tálra tettem és a tetejét (ami eddig az alja volt) még egy kicsit meg is grilleztem 220 fokon.

Tipp:

nekem kisit édes, nyugodtan csökkentsd a cukrot a szirupban
nem maradt ki a tojás a listából, tényleg nincs benne