Túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 45 dkg tehéntúró
  • 4 dkg friss élesztő
  • 75 ml tej
  • 1 pici cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott ek só
  • 25 dkg margarin

A lekenéshez:

  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 3 púpozott ek liszt

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet a sóval elkeverjük, hozzá adjuk a megkelt élesztőt és a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk.

Lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk.

Az olvasztott margarint a liszttel elkeverjük,a tésztánkat lekenjük vele.

Henger alakúra feltekerjük.

20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, 4 részbe hajtjuk és pihentetjük 20 percet.

Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, berácsozzuk, tetszés szerinti nagyságú szaggatóval kiszúrjuk.

Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk.

20 percet állni hagyjuk, közben 220 fokra melegítjük a sütőt.

A pogácsát betesszük sülni, sütés félidejénél alufóliával befedjük, hogy meg ne égjen a teteje.

30 percig sütöttem, a végén a fóliát levettem, hogy a teteje szép színt kapjon.

A tésztában nincs tojás!