Csillagtökös sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl étolaj
  • 40 dkg csillagtök – tisztán mérve!
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg rétesliszt

A tetejére:

  • 2-3 ek baracklekvár
  • 3 ek grillázs

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorall, a szódabikarbónával, a sütőporral és az olajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt csillagtököt és a finomlisztet.

A mazsolát, a dióval és a rétesliszttel összekeverjük és hozzáadjuk a tésztához. Ízesítjük egy kiskanálnyi fahéjjal, majd egy 20×30 cm-es sütőpapírral bélelet tepsibe öntjük.

220 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 170 fokon 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A sütési idő felénél betakarjuk alufóliával a tetejét!

Ha megsült, lekenjük barackekvárral, majd grillázzsal díszítjük.

Grillázs elkészítése:

2 evőkanál kristálycukrot egy serpenyőben méz sűrűségűre felolvasztunk és 3 ek durvára vágott diót rászórunk, elkeverjük.

Margarinnal kent tányérra borítjuk, majd hagyjuk kihűlni és aprítógépben összezúzzuk.