Szilva „szemek”

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljeskirőlésű tönkölyliszt (vagy akár a teljes mennyiség is lehet finomliszt)
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás
  • 4 ek porcukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 30 dkg magozott és félbevágott szilva
  • kb. 2 ek fahéjjal kevert barna nádcukor (vagy kristálycukor)

Elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, majd morzsoljuk össze a zsiradékkal.

Ezután adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Gyúrjunk belőle tésztát és pihentessük 30 percet a hűtőben.

Ezután, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és közepes méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát, minden másodikból készítsünk gyűrűformát egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval.

A megmosott és félbevágott szilvákba tegyünk 1-1 mokkáskanálnyi fahéjas cukrot.

A cukros szilvára borítsunk egy teli tésztakorongot, fordítsuk meg, majd rakjuk rá a „gyűrűs” felét. Ezt addig ismételjük, amíg van tészta és szilva.

Ezután kenjük le tojással és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Előmelegített 180 fokos sütőben 18 perc alatt süssük készre.