Csokoládés-málnás sajttorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 18 dkg Győri Édes keksz
  • 10 dkg vaj

Töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg málnadzsem
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • 2 dl habtejszín

Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy morzsalékos legyen.

A vajat hevítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a vajas-kekszes keveréket, majd tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Amikor már langyosra hűlt, a tortaformát csomagoljuk be legalább háromszoros alufóliába, hogy sütéshez használt víz nehogy beszivárogjon.

A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. Ezután állandó keverés mellett először adjuk hozzá a málnadzsemet, majd egyesével az egész tojásokat is. (minden tojással külön-külön keverjük alaposan össze)

Végül szintén állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd kanalazzuk hozzá az étkezési keményítőt is. (egy híg masszát fogunk kapni)

Az elősütött kekszes alapra öntsük rá a tölteléket, majd helyezzük bele a fóliába előzőleg becsomagolt tortaformát egy nagyobb tepsibe.

Ezután öntsük fel a forma 3/4 részéig forró vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten a gőzfürdőben süssük a tortát 50-55 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)
Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább, nehogy a túlbarnuljon.

A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, majd nyissuk ki az ajtaját résnyire, és így hagyjuk kihűlni a tortát. (amikor kikapcsoljuk a sütőt, a torta még eléggé remegős, de mire kihűl, teljesen megdermed)

A kisült, és kihűlt tortát tegyük be a hűtőbe pár órára, (v. egész éjszakára) hogy a formában teljesen megdermedjen.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzfürdőről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és helyezzük rá egy tortatálra, majd csorgassuk rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, kb. 30 percre hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.