Sárgabarack

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

Töltelékhez:

  • A sütikből kikapart tészta
  • 18 dkg porcukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek rum
  • kb. 4 ml tej

Díszítéshez:

  • Narancssárga ételszínező (vagy sárga és piros)
  • Pár ek kristálycukor

Elkészítése:

Egy tálban a porcukrot simára keverjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. (A fehérjére nem lesz szükség. Esetleg süthetünk belőle habcsókot.)

Végül beleforgatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Kézzel összedolgozzuk.

Majd kisebb diónyi golyókat (Kb. 16g) sodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, közöttük egy kevés helyet hagyva.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon alul-felülsütéssel kb. 13 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni. Majd egy éles késsel kivájjuk a golyók közepét. A tésztát egy tálba szórjuk, elmorzsoljuk. Elkeverjük a porcukorral, kakaóporral és hozzáadjuk a rumot, margarint és egy kevés tejet. Összedolgozzuk. Lágy masszát kapunk. Egy kiskanál segítségével a masszát a kivájt barackokba töltjük. Majd két fél barackot összeillesztünk.

Egy tálba kanalazunk pár evőkanál vizet, azt beszínezzük narancssárga festékkel (esetleg a piros és citromsárga keverékével.) Egy kis ecset segítségével bekenjük a barackok felületét, majd kristálycukorba forgatjuk. Puszpáng levéllel díszítjük.

Tipp:

Ismeritek az őszibarack nevű lagzis sütit? Na, ez a sárgabarack a kedves rokona. Teljesen megegyezik az elkészítése, csak más a „ruhája” és ugyanolyan gyorsan elfogy, mint a társa.
A recept Anyukám kis kockás füzetéből származik.