Fügés-nutellás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1/2 instant élesztő
  • 3 dkg sütőmargarin
  • 1 ek kristálycukor
  • csipet só
  • 1 ek natúr joghurt
  • 0,6 dl langyos tej

Töltelék:

  • 1 tk búzadara
  • 5-6 db érett füge
  • 3 nagy ek nutella
  • 1 ek mazsola

Lekenéshez:

  • felvert tojás

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a sót, ezután elmorzsoljuk a margarinnal, végül beletesszük a joghurtot és a langyos tej adagolásával összegyúrjuk az anyagokat, puha tésztagombócot készítünk.

Letakarva pihentetjük 20-25 percet.

Lisztezett felületen 7-8mm vastag kör alakra sodorjuk, rátesszük a piteformát (nekem még nincsen, de a magas falú fém serpenyő is megfelelt) és a peremére ráhagyva még legalább 3 centit, szépen körbevágjuk. A leeső szélét félretesszük rácsozáshoz.

A serpenyőt vagy pitesütőt sütőpapírral kibéleljük és beletesszük a tésztát, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen a pereme.

Az alját megszórjuk a búzadarával, kirakjuk félbevágott fügével, teszünk közé pár szem mazsolát, végül a nutellát is rákenjük a fügék tetejére.

A félretett tésztaszéleket felcsíkozzuk és miután megkentük tojással, berácsozzuk vele a pite tetejét.

Ha maradt még egy kis tésztadarabka, kinyújtjuk és vékonyra szelt félfüge szeleteket rátéve egy rózsát is tekerhetünk díszítésnek.

190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-22 perc alatt megsütjük.

Még forrón porcukorral meghintjük és kb. 15 perc elteltével már visszahűl annyira, hogy szeletelésnél nem folyik ki a nutella!

Jó étvágyat kívánok!